8-11 AUGUST 2024

Mei Nelissen

Placeholder for Mei Nelissen PortretfotoMei Nelissen Portretfoto
Teatro Friday 09 August

Hoe snel smelt het ijs op Groenland? Welke bomen groeien er over 100 jaar goed in Nederland? Hoeveel regen en zeespiegelstijging kunnen we verwachten in de komende jaren?

Allemaal vragen die ons vandaag de dag enorm bezig houden. Om die vragen te beantwoorden, kunnen we terugkijken in het paleo-archief van de aarde. De aarde en het leven op aarde hebben in haar geschiedenis namelijk al een hoop periodes met extreme omstandigheden meegemaakt. Die periodes leren ons een hoop over hoe veerkrachtig bepaalde systemen zijn en geven inzicht in de complexe interactie tussen de zee, het land en alles wat daarop heeft geleefd. Al het vroegere leven heeft namelijk zijn sporen nagelaten. Die fossiele resten zijn gedurende miljoenen jaren opgestapeld op zowel land als de zeebodem.

In deze lezing vertelt Mei Nelissen over hoe we toegang krijgen tot dit paleo-archief (kleine spoiler: eind 2023 zat ze 9 weken lang op een wetenschappelijk boorschip bij de Noordpool). Daarnaast vertelt ze over hoe microfossielen onder de microscoop een inkijkje geven in werelden van vroeger en of dit een voorbode is voor wat ons te wachten staat.

Wetenschap

podium

Teatro
Placeholder for ZPF 20190810 Roy Thuyns A7 06923ZPF 20190810 Roy Thuyns A7 06923

New! Create your own Zomerparkfeest and share it with your friends

  • Save your favorites and create your own schedule in the app
  • Share your program with friends
  • Create your personal homepage with favorite venues and food spots

Login with your Zomerparkfeest account

Share with friends

Kopieër onderstaande url en deel deze pagina met je vrienden.

Url copied to your clipboard

Url could not be copied to your clipboard