8-11 AUGUSTUS 2024

Placeholder for 2018 Pam van den Broek zaterdag 122018 Pam van den Broek zaterdag 12

Zomerparkfeest pleit voor betere spreiding provinciaal cultuurgeld

Geplaatst op: 04 juni 2020

Teleurstelling is het gevoel dat overheerst na het conceptrapport van de Cultuurtank Limburg over de verdeling van de provinciale cultuurgelden. Zomerparkfeest is een van de partijen voor wie dit advies nadelig uitpakt. Dat is niet alleen zuur voor ons als festival. Zomerparkfeest is immers ook een cruciale aanjager voor cultuur in Noord-Limburg.

De status van Cultuurplaninstelling (CPI) verliezen voelt voor de organisatie als een klap in het gezicht. Zeker na de resultaten die we als festival de afgelopen jaren geboekt hebben, de positieve feedback die bleek uit de monitoringsgesprekken van de afgelopen jaren - en de ambities die we hebben voor de jaren die nog komen.

Blijkbaar is het ons als organisatie niet (goed genoeg) gelukt om die ambities en die resultaten helder genoeg voor het voetlicht te brengen in de nieuwe aanvraag voor CPI voor de periode 2021-2024. Dat rekenen we onszelf aan. Hopelijk kunnen wij het provinciebestuur en de Cultuurtank alsnog overtuigen van onze culturele meerwaarde voor Limburg én daarbuiten. Zelf vinden wij dat wij nog altijd tot de eredivisie behoren als het om cultuur in Limburg gaat. Wij kregen de afgelopen jaren ook niets dan complimenten van cultuurgedeputeerde Ger Koopmans en andere vertegenwoordigers van Provincie Limburg tijdens bezoeken en jaarlijkse evaluaties.

Buiten dat het advies van de Cultuurtank ons treft als festival wordt ook de gehele regio zeer getroffen. Noord- en Midden-Limburg komen er bekaaid vanaf. Van de 21 instellingen die nu op de nominatie staan als Cultuurplaninstelling zijn er twintig gevestigd in het zuiden. De verdeling is totaal scheef. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van een evenwichtig cultuurbeleid! Zelfs bij een honorering van alle aanvragen die er uit Noord- en Midden-Limburg liggen, vloeit er slechts 6% van het totale budget naar de bovenste helft van de provincie.

Zomerparkfeest doet dan ook een beroep op het collegebestuur en de Cultuurtank om bij de definitieve toekenning van de cultuursubsidies nog eens kritisch te kijken naar de spreiding én de inhoudelijke kwaliteit van Zomerparkfeest.

Voorzitter Marc Nelissen schuift vanavond ook aan bij de talkshow Cultuur in Bedrijf Limburg samen met onder meer gedeputeerde Ger Koopmans. De show is om 19.30 uur live te volgen via YouTube. Kijk voor meer info op https://www.cultuurinbedrijflimburg.nl/.

Nieuw! Creeër je eigen Zomerparkfeest en deel die met je vrienden

  • Sla je favorieten op en stel je eigen blokkenschema samen in de app
  • Deel je programma met vrienden
  • Creeër je persoonlijke homepage met favoriete podia en foodspots

Login met je Zomerparkfeest account

Deel met je vrienden

Kopieër onderstaande url en deel deze pagina met je vrienden.

Url is gekopieerd naar je plakbord

Url kon niet worden gekopieerd naar je plakbord